Khamis, 25 Februari 2010

Sedih...Sedih...

Alkisahnya, pagi tadi akak dan suami pergi ke pasar. Hajatnya hendak membeli ikanlah,gapo lagi... Akak pun belilah kepala ikan tenggiri,untuk dibuat kari. Hubby akak ni,suka makan kari ikan...kalau boleh buat tiap-tiap hari pun takpa... Tapi faham2lahkan...kari ni gunakan santan. Mana boleh makan santan everyday,kan? So, akak cuma buat pada hari cuti sahaja,macam hari ni.
Menu hari ni selain dari kari ikan ialah sambal pauh, sayur campur dan telur dadar (for my son,dia tak suka ikan). Bila dah siap semuanya..akak pun hidanglah makanan tengahari ni. Hubby pun sungguh2 nak makan,terutamanya bila ada lauk kegemarannya.. Ingat lagi tak lauk apa? Hehe... Dia pun duduk, ceduk kuah kari ke atas nasi..dan makan kepala ikan..tiba-tiba...hubby akak terhenti makan...(saspens...) guano ikae nie bau lain? Ha? Terkejut akak... Tadi masa beli di pasar,molek je...lepas pesiang ikan terus masak...takda bau apa-apa pun...rupa-rupanya ikan tenggiri hok akak masak tadi sudah berbau...sedih sungguh...."takpa..takpa..kuah mujur boleh makan,"kata suami akak..dia pun teruskan makan,tapi akak tau,seleranya telah terbantut kes tadi.. Akak pun janji untuk buat semula lepas ni, guna ikan kembung hok telah direbus...Sedih sungguh akak rasa..Hajat nak buat suami berselera makan tengahari,begini pulak jadinya..... Bila akak tanya % markah untuk kari tadi, dia kata cuma 80% je.. selalunya akak akan dapat 99% bila masak kari ikan nie..dia kata cuma mak akak (ibu mertuanya) aje hok dapat 100% markah untuk kari ikan. Kalau mak masak,mesti dia makan bertambah-tambah..sodap!! hingga menjilat jari... tapi akak memang sedih benar tengahari nie.. takpalah petang nanti kami pi beli santan lagi dan akak akan buatkan untunya kari ikan yang paling special..

6 ulasan:

  1. Sie kak teh,
    mmg arr smua org kata mak dia masak paling best...
    kak beli ikan import dah 9 kali kena ais.
    kat market mmg nmpk elok..lama sket abih arr.

    BalasPadam
  2. Salam Kak Teh.
    Wah! Cam ni kalau Lila mari Kelate nak raso kari ike Kak Teh la...
    Hok 99% tu pun boleh.

    BalasPadam
  3. hai kakteh..
    cun blog kakteh tau!

    BalasPadam
  4. bwk besabar yer kakteh..
    tp, kari ikan lawan ngn ikan masih..
    perghh!!

    BalasPadam
  5. sedapnya kari...
    sian suami kak teh..
    takpe2..lepas ni leh buat lgi
    kari kaw2 :-)

    BalasPadam
  6. Salam K.Teh n semua pembaca blog K.Teh,

    Saya ingin menjemput anda semua untuk participate dlm survey saya berkenaan dengan Blog Quality Evaluation. Anda juga berpeluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

    Sila layari:
    http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

    atau boleh terus ke:
    http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

    TQVM
    -zu-

    BalasPadam